П'ять ОТГ Харківщини ще не визнані спроможними

29.11.2019 12:00 Куп’янськ
Фото: Голос України Фото: Голос України
Олексіївська ОТГ Первомайського району, три ОТГ на Куп'янщині — Кіндрашівська, Курилівська, Петропавлівська та Донецька ОТГ Балаклійського району не визнані спроможними, тому не можуть перейти на прямі міжбюджетні відносини з державою.

Як повідомили в Харківській обласній раді, впродовж цього року у процесі добровільного об’єднання громад наявною стала тенденція до порушення чинної Методики формування спроможних територіальних громад, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України № 214 від 8 квітня 2015 року.

Методика визначає чіткий алгоритм дій, необхідних для того, щоб новостворена об’єднана територіальна громада почала функціонувати як спроможна. А саме, підготовлений обласною державною адміністрацією Перспективний план формування територій громад області схвалюється обласною радою, після чого обласна державна адміністрація направляє його до Кабінету Міністрів. Така саме процедура й щодо змін до Перспективного плану.

"Втім, усупереч чинній Методиці, деякі об’єднані територіальні громади були утворені поза Перспективним планом. Однак, незважаючи на порушення, обласна державна адміністрація надавала цим громадам висновки щодо відповідності Конституції та законам України рішень місцевих рад про об’єднання. Та без внесення змін до Перспективного плану, вилучивши з цього процесу обласну раду, облдержадміністрація направила відповідний пакет документів до Центральної виборчої комісії", — повідомили в обласній раді.

На підставі цього ЦВК призначила перші вибори в ОТГ. До речі, в Олексіївській ОТГ (Первомайський район) вони відбулися 30 червня. Але громада не визнана спроможною та не може перейти на прямі відносини з Державним бюджетом, оскільки утворена поза Перспективним планом. Аналогічна ситуація у Балаклійському (Донецька ОТГ) та Куп’янському (Кіндрашівська, Курилівська, Петропавлівська ОТГ) районах.

"Перспективи вирішити саме зараз цю проблему постфактум — шляхом схвалення обласною радою відповідних змін у плані є неоднозначними. Оскільки Верховна Рада у першому читанні вже розглянула нову редакцію закону про об’єднання громад, де обласні ради взагалі вилучаються з цього процесу. Зважаючи на це обласній державній адміністрації рекомендовано узгодити доцільність таких дій у Мінрегіоні", — додали в облраді.

Читайте також: Щоденник Єврочеленджу: історії успіху в енергетиці, медицині, освіті та бізнесі

Крім того, за дорученням Прем’єр-Міністра України Олексія Гончарука до 29 листопада ОДА, за участі міжвідомчих регіональних робочих груп з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою областей, мають завершити роботу з розроблення проектів змін до перспективних планів та привести їх у відповідність до Методики формування спроможних територіальних громад.