Чемпіонат світу з футболу – 2022: Марокко несподівано пройшло Іспанію

07.12.2022 13:22 Спорт
Фото: ukrinform.ua Фото: ukrinform.ua
6 грудня визначилися всі чвертьфіналісти чемпіонату світу з футболу – 2022, який проходить у Катарі.

Плей-оф чемпіонату світу з футболу – 2022 розпочався в суботу, 3 грудня. Першим володарем путівки в чвертьфінал стала збірна Нідерландів, яка здолала команду США 3:1. З голландцями за вихід у півфінал сперечатимуться аргентинці. Вони в 1/8 фіналу мінімально обіграли Австралію 2:1. У тому матчі в стартовому складі латиноамериканської збірної вийшов екс-гравець харківського «Металіста» Алехандро Гомес, який виступав за український клуб у 2013–2014 роках. У матчі з австралійцями він провів на полі 50 хвилин, після чого був замінений на Лаутаро Мартінеса.

Нашим друзям-полякам не вдалося пройти далі, але це й не дивно. Їм в 1/8 фіналу дістався один з головних фаворитів цього мундіалю, чинний чемпіон світу збірна Франції. Підопічні Дідьє Дешама перемогли 3:1, а дубль зробив Кілліан Мбаппе. Він з п’ятьма голами наразі є найкращим бомбардиром ЧС у Катарі. У чвертьфіналі французи зустрінуться з фіналістом Євро-2020 збірною Англією. Національна команда з Туманного Альбіону в першому матчі плей-оф розгромила Сенегал 3:0. Цікаво, що англійці на цьому мундіалі або взагалі не забивають, як це було в матчі із США (0:0), або відзначаються за гру трьома і більше голами. Нагадаємо, що на груповій стадії вони у результативному матчі переграли Іран, а потім розгромили Вельс 3:0.

Боротьби не вийшло і в матчі між Бразилією та Південною Кореєю. Латиноамериканці вирішили долю поєдинку ще в першому таймі, за час якого вони відзначилися чотирма голами. По перерві азіати забили гол престижу – 4:1. Суперником бразильців у чвертьфіналу будуть хорвати. «Шашкові» в 1/8 фіналу чемпіонату світу з футболу – 2022 грали проти Японії, яка несподівано виграла свою групу, де були Іспанія і Німеччина. Азіати відкрили рахунок у матчі з хорватами перед самою перервою, але європейці на старті другого тайму відновили паритет. В основний час поєдинку команди сильнішого не визначили – 1:1. Додаткові 30 хвилин пройшли без забитих голів, тому справа дійшла до серії післяматчевих пенальті, де сильнішими виявилися хорвати.

Вчора, 6 грудня, вболівальники стали свідками ще одного матчу, де все вирішувалося в серії пенальті. Йдеться про матч Марокко – Іспанія. Європейці були фаворитами цього протистояння, але африканці зуміли здивувати. І основний, і додатковий час цього протистояння пройшов без голів. А у «футбольній лотереї» удача була на боці Марокко, вони виграли серію 3:0. А це означає, що воротар команди-переможниці Яссін Буну повторив досягнення українського воротаря Олександр Шовковського. На чемпіонаті світу – 2006 він став першим голкіпером в історії мундіалів, який не пропустив у серії пенальті. Тоді наші співвітчизники пройшли швейцарців.

Остання путівка в чвертьфінал чемпіонату світу з футболу – 2022 розігрувалася саме між збірними Швейцарії і Португалії. Тут боротьби не вийшли. Португальці розтрощили суперника 6:1. Головним героєм цього поєдинку став нападник лісабонської «Бенфіки» Гонсалу Рамуш, який оформив хет-трик і віддав одну результативну передачу.  

Тож у п’ятницю, 9 грудня, відбудуться два перші чвертьфінали: Хорватія – Бразилія і Нідерланди – Аргентина. А наступного дня, 10 грудня, Марокко зустрінеться з Португалією, а Франція зіграє проти Англії.

Автор: Володимир Олександров