Як ВПО підтвердити трудовий стаж

20.09.2023 17:20 Суспільство
Фото: UNIAN Фото: UNIAN

Не завжди люди, виїжджаючи з ТОТ, мають змогу забрати всі необхідні документи, у тому числі трудову книжку. Яким чином можна підтвердити трудовий стаж, якщо настав час виходу на пенсію, а трудової книжки немає?

Пенсійний фонд має доступ до даних про вашу трудову діяльність та до розміру виплати страхових внесків, які враховуються до стажу при виході на пенсію за віком, тільки з 2004 року. Інший трудовий стаж потрібно підтверджувати даними трудової книжки. Що робити, коли її немає? 

12 вересня це питання було розглянуте на засіданні Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод ВПО. Учасники засідання надали роз’яснення з цього приводу. 

Відповідно до постанови КМУ від 12 серпня 1993 року № 637, трудовий стаж  за відсутності документів може також підтверджуватися показаннями не менше двох свідків. Це діє, коли підприємства, установи, організації розміщуються (розміщувалися) на ТОТ або в районах бойових дій.

Свідками можуть виступати люди, які знають заявника по спільній роботі на підприємстві, в установі, організації та мають документи про свою роботу за той час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника. 

На підставі показань свідків органи Пенсійного фонду України підтверджують стаж роботи для призначення пенсій.

Раніше ми писали про пенсію в разі втрати годувальника: правила оформлення для ВПО

Також читайте про виплати для ВПО: кому можуть відмінити

Раніше ми писали також, кому підвищили пенсії з 1 квітня.

Також ми писали також про те, як оформити субсидію на неопалювальний період.

А ще ми писали про те, як  евакуйованим жителям Харківщини отримати пенсію, субсидію або соціальну допомогу.

Додатково з питань соціальних виплат, пенсій можна звернутися на урядову гарячу лінію за номером 1545. Вона працює цілодобово, а дзвінки безкоштовні.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек