Як жителям Харківщини безоплатно отримати тест-смужки для вимірювання рівня цукру

13.11.2023 16:20 Суспільство
Фото: hubz.ua Фото: hubz.ua

З початку жовтня люди, хворі на цукровий діабет 1-го типу, мають можливість отримати тест-смужки для вимірювання рівня цукру в крові безоплатно. Надаємо покрокову інструкцію для тих, кому це потрібно. 

Згідно з програмою реімбурсації, людина, хвора на цукровий діабет, може отримати тест-смужки або безоплатно, або (залежно від бренду та відповідно від типу глюкометра) з невеликою доплатою.

На сьогодні перелік реімбурсації включає 23 найменування брендів тест-смужок.

Для того щоб отримати тест-смужки безоплатно або з невеликою доплатою, необхідно звернутися до лікаря за рецептом. Його може виписати як лікар-фахівець (ендокринолог), так і лікар первинної медичної допомоги – терапевт, педіатр чи сімейний лікар. Головне, щоб фахівець, до якого ви звернулися, працював з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

На території України для того, щоб отримати безоплатні тест-смужки, потрібен електронний рецепт. Винятки становлять тільки тимчасово окуповані території та території зони бойових дій, до якої відноситься і Харківська область – її жителі можуть скористатися паперовим рецептом.

Але, як багато хто вже встиг переконатися, електронний рецепт – це швидко, надійно та без зайвих «папірців», які мають властивість губитися. Тому, якщо маєте можливість, скористайтесь ним, а ми розповімо, як це зробити. 

  1.  Зверніться до лікаря (декларація з ним не є необхідністю) за рецептом.
  2.  Отримайте смс-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення. Строк його дії – 30 днів.
  3.  Зверніться до найближчої аптеки, яка має договір із НСЗУ за програмою «Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові». Знайти її можна двома способами:     зателефонувати на гарячу лінію НСЗУ за номером 1677;     скористатися електронною мапою місць відпуску лікарських засобів за еРецептом за посиланням: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map. Для цього достатньо ввести чи обрати з переліку в пошуковому рядку назву вашого населеного пункту.
  4.  Назвіть фармацевту номер рецепта та узгодьте, які з доступних тест-смужок підійдуть до вашого глюкометра.
    Працівник аптеки запропонує наявні тест-смужки, вартість яких відшкодовується за програмою реімбурсації, та узгодить з пацієнтом, який саме виріб йому потрібно видати за рецептом (модель, виробник, можливі варіанти пакування тощо).
  5.  Назвіть фармацевту код погашення рецепта для отримання тест-смужок.

 Відповідно до того, скільки та які тест-смужки ви оберете, фармацевт погашає рецепт безоплатно або з доплатою.

Нагадаємо, в умовах воєнного стану жителі Харківської області можуть отримувати «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Якщо ви змушені були змінити місце проживання або втратили зв’язок з лікарем, з яким було підписано декларацію, звернутися за рецептом на «доступні ліки» можна до будь-якого іншого лікаря «первинки» (педіатр/терапевт, сімейний лікар). Укладати нову декларацію необов’язково.

Автор: Ірина Мнішек