Оборона Харківщини та Новий рік в окопах: боєць ТрО «Чен» про війну

24.03.2023 15:51 Суспільство
Фото: скриншот з відео Харківська окрема бригада територіальної оборони Фото: скриншот з відео Харківська окрема бригада територіальної оборони

Айтівець за спеціальністю, а зараз боєць 120-го окремого батальйону окремої 113-ї окремої бригади територіальної оборони Сергій «Чен» розповів, як боронить Батьківщину.

Як дізнався кореспондент медіа «Слобідський край», до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну він працював помічником керівника в автосервісі.

До територіальної оборони Сергій потрапив 27 лютого 2022 року. До цього бойового досвіду в нього не було. Зізнається, спочатку не знав, чого очікувати надалі, проте захисники одразу отримали бойове завдання.

«Взагалі було нічого не зрозуміло, я до цього не служив, багато людей не служило до цього, дехто мав бойовий досвід. Ми були поділені на групи, на відділення, отримали своє перше бойове завдання і висунулися на місце його виконання. Це була охорона об’єкта», – каже боєць.

Свій бойовий шлях «Чен» починав з Харкова та околиць міста, потім військові виїхали у район Барвінкового.

«Це була оборона саме з Ізюма на Барвінкове. Все було схоже на Харків, але уже скрізь поля. Реактивна артилерія, авіація, проте дати відсіч ми не могли. Піхотних боїв як таких не було, були лише обстріли. Далі ми вже з Харківської області вийшли до Донбасу, це була оборона Слов’янська біля села Богородичне», – згадує Сергій.

Після контрнаступу бійці виконували завдання на межі Харківської, Луганської та Донецької областей.

«Наші задачі – зайняття виділених нам рубежів, їх утримання, підготовка позицій для ведення бойових дій. Наступальних дій ми не вели, лише оборонні дії. Звідти ми уже потрапили до околиць Бахмута, де ми виконували бойове завдання, і там вже був справжній екшн. Це був кінець листопада, там зовсім інша специфіка ведення бойових дій, більше контактних боїв, але так і залишалася авіація й артилерія, до того ж додалася ворожа піхота ПВК «Вагнер», – ділиться «Чен».

Чоловік говорить, що нині вже звик до воєнних буднів, проте все ж намагається запам’ятовувати якісь приємні та особливі моменти.

 «Воно вже приїлося й настільки буденне. Було все, як веселе, так і не дуже, але я намагаюсь запам’ятовувати якісь класні, прикольні моменти. Новий рік в окопах – окопні свічки, грієш сухпай, мандаринки, Coca-Cola і війна на фоні. Такий от був Новий рік», – розповідає боєць.

Сергій каже, що зараз головне не забувати, заради чого воює Україна, та не втрачати мотивацію.

«Я побажав би бути сильними, коли здається, що все вже – знаходити в собі сили та мотивацію. Я себе мотивував хлопцями з «Азовсталі», хлопцями з Маріуполя – вони змогли й ми зможемо. Ця внутрішня мотивація не давала мені зламатися в скрутні моменти», – ділиться військовий.

Раніше ми розповідали, як бійці бригади «Спартан» розповіли та показали, як проходить інтенсивний вишкіл.

А також історію мінометника Олега Бородая. Чоловік розповів про війну та творчість.

Нагадаємо, у Харківській області триває набір до «Гвардії Наступу». Приєднатися до формувань кличуть умотивованих та патріотичних громадян, які братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій. Варто зазначити, що кампанія – не є мобілізацією населення, а кожен доброволець зможе самостійно обрати бригаду, до якої хоче долучитися

Автор: Ксенія Карпенко