У лікарнях Харківщини можуть лікуватися мешканці та ВПО без декларації

08.03.2023 15:22 Суспільство
Мешканці громад Харківської області та внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до лікарів незалежно від місця проживання, а також чи укладена у пацієнта декларація із сімейним лікарем. У жодному разі лікар не має права відмовити у наданні медичних послуг.

Про це кореспонденту медіа "Слобідський край" розповіла заступниця директора Департаменту охорони здоров'я ХОВА Жанна Овчарова.

Повномасштабне вторгнення триває вже понад рік, однак залишаються актуальними питання стосовно того, як внутрішньо переміщеним особам та місцевим жителям у Харківській області отримувати медичні послуги. Важливо знати, що на період дії воєнного стану та карантину Міністерство охорони здоров’я не вимагає обов’язково укладати декларацію із сімейним лікарем.

— Наразі переселенці, місцеві жителі або військові, які не мають декларації із сімейним лікарем, можуть отримати безкоштовну медичну допомогу в будь-якій лікарні. Тобто укладати або переукладати декларацію із сімейним лікарем, якщо вам необхідна невідкладна допомога або консультація, не треба, – пояснила заступниця директора Департаменту охорони здоров'я ХОВА Жанна Овчарова. – У жодному разі лікар не має права відмовити у наданні медичних послуг, особливо, якщо це екстрена або невідкладна медична допомога.

Якщо людині відмовили в наданні меддопомоги, то потрібно повідомити про це на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я 0 800 50 52 01 та звертатися зі скаргою до головного лікаря медзакладу.

Разом з цим консультацію сімейного лікаря можна отримати й дистанційно. Наприклад, якщо людина раніше мешкала у місті Харків та у зв’язку з війною переїхала до іншого населеного пункту, вона може звернутися до свого сімейного лікаря та отримати онлайн-консультацію.

Нагадаємо, в умовах воєнного стану жителі Харківської області можуть отримувати «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Якщо ви змушені були змінити місце проживання або втратили зв’язок з лікарем, з яким було підписано декларацію, звернутися за рецептом на «доступні ліки» можна до будь-якого іншого лікаря «первинки» (педіатр/терапевт, сімейний лікар). Укладати нову декларацію необов’язково.

Нагадаємо також, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Харківській області було знищено 269 медичних об’єктів. У бюджеті на 2023 рік передбачені кошти на відновлення медицини в Харківській області.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Олександр Манченко