За тиждень аграрії Харківщини засіяли понад дев’ять тисяч гектарів

12.04.2023 16:54 Суспільство

Весняно-польові роботи розпочалися в Лозівському, Красноградському, частинах Куп’янського, Харківського і Чугуївського районів області.

Про це повідомляє «Слобідський крій» з посиланням на пресслужбу Харківської обласної військової адміністрації.

Цьогоріч погодні умови дозволили розпочати посівну майже на два тижні раніше, ніж у попередніх сезонах. Першими в поля вийшли аграрії Лозівщини та засіяли 22 % від прогнозованих площ – 2,8 тисячі гектарів.

«Також у цьому сезоні маємо доволі дощову весну. Опади сприяють активному росту посівів. Однак заважають роботі техніки. Щойно ґрунт підсохне – аграрії наростять темпи проведення посівів», – зазначив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

Загалом аграрії встигли засіяти 13,7 тисячі гектарів, з них за минулий тиждень – 9,4. Цього року засівають ярий ячмінь, горох, яру пшеницю та овес.

Головний виклик для фермерів – мінна небезпека. Щодня проводиться оперативне реагування на вибухонебезпечні предмети, у тому числі на сільгоспугіддях. За оперативними даними фахівців, обстежено вже майже 660 гектарів. Фактично розміновані 4,1 гектара.

Нагадаємо, у Дергачах аграрії отримають перепустки для проведення польових робіт у комендантську годину.

А також, що Україна та Польща спростили проходження кордону для аграріїв

Раніше ми розповідали, що в нашому регіоні посівні площі під озимими культурами скоротилися на 67 %. В умовах війни аграрії Харківської області зуміли зібрати майже 2 мільйони тонн зерна.

Автор: Ксенія Карпенко