За тиждень на Харківщині на мінах підірвалося 8 людей

04.04.2023 14:22 Суспільство

З 27 березня по 3 квітня в Харківській області на вибухонебезпечних предметах підірвалося 8 людей: 3 загинули, 5 – поранені. 

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на речника ДСНС Харківської області Євгена Василенка.

Майже кожного дня на мінах і боєприпасах у Харківській області підриваються цивільні. Так, лише за 27 березня в регіоні трапилося три такі випадки:

- на території села Бугаївка Вовчанської громади поряд з водоймою, йдучи на риболовлю, чоловік 1961 року народження наступив на протипіхотну міну «Пелюстка». З травмами різного ступеня тяжкості його госпіталізували;

- у місті Куп’янськ на території садового товариства підірвався на протипіхотній міні чоловік 1972 року народження та загинув на місці;

- у селі Велика Комишуваха Барвінківської громади Ізюмського району на городі на протитанковій міні підірвався трактор, тракторист 1994 року народження отримав осколкові поранення.

А 29 березня біля міста Барвінкове двоє чоловіків 1984 та 2006 років народження підірвалися на протитанковій міні. Вони загинули на місці. Ще двоє чоловіків 2006 та 2002 років народження отримали поранення.

«Попередньо, вони на легковому автомобілі рухалися ґрунтовою дорогою за межами міста Барвінкове та наїхали на протитанкову міну. Для того щоб дістатись екстреним службам до місця підриву, сапери виїхали на обстеження територій. Тільки на цій ділянці ґрунтової дороги було вилучено 12 протитанкових мін», – зазначив Василенко.

1 квітня у селі Довгалівка Ізюмського району чоловік 1964 року народження підірвався на розтяжці. З діагнозом «вибухова мінна травма» його госпіталізували.

У ДСНС зазначають, що загалом щотижня на мінах та вибухонебезпечних предметах підривається близько 10 людей.

«Ми ще раз звертаємося до мешканців Харківської області, зокрема тих, хто проживає на деокупованій території, уникати відвідування лісосмуг, водойм, полів, а також не виходити за межі проїзної частини, тобто далі, ніж 2-3 метри узбіччя доріг», – говорить Євген Василенко.

Нагадаємо, під час Великодніх свят у Харківській області введено обмеження на відвідування деяких кладовищ. Особливо це стосується деокупованих територій та тих, де велися активні бойові дії.

Нагадаємо, у Харківській області з початку війни від вибухонебезпечних предметів загинуло 27 людей. Жителі Циркунівської громади часто звертаються із заявами про розмінування приватних територій.

Щотижня сільська військова адміністрація отримує до 20 заяв. Процес збирання інформації триває. Раніше ми писали, що у Харківській області з 23 до 29 березня сапери обстежили та розмінували 31,3 кілометра доріг, 2,9 кілометра газопроводів, а також обстежили 10 об’єктів.

Головні новини Харківська область читайте в нас на сайті.

Автор: Ксенія Карпенко