Голова Харківської облради у Брюсселі розповіла про роль жінок під час війни

22.03.2023 09:22 Влада

Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко під час робочої поїздки до Брюсселя взяла участь у конференції Європейського комітету регіонів, основною темою якої було сприяння жіночому лідерству у світі. Там вона розповіла про роль жінок у сучасній Україні, зокрема під час війни.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край» з посиланням на Харківську обласну раду.

14 березня відбулася конференція Європейського комітету регіонів «Від локального до глобального: сприяння лідерству жінок у динамічному світі», в якій узяла участь голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. Крім неї, спікерами конференції також виступили депутат муніципалітету Парижа Рафаель Ремі Лельо, мер міста Скоп’є Північної Македонії Данела Арсовська, депутатка муніципалітету Люксембургу Яна Дегротт, виконавча директорка організації NBIC Ethics Летиція Пулікен, президент регіону Умбрія Італії Донателла Тесей.

Учасники конференції обговорили теми: «Лідерство жінок у світі: вибудовування змін» та «Кризи, що перетинаються: їхній вплив на жінок». Спікерки поділилися досвідом досягнення лідерських позицій у політиці та бізнесі, кожна з них наголошувала на тому, що для створення більш справедливого і стійкого майбутнього жінкам необхідно мати вагоміше слово у політиці і прийнятті рішень на всіх рівнях, бути захищеними та мати рівні з чоловіками можливості.

Під час свого виступу Тетяна Єгорова-Луценко зауважила, що Україна почала дуже активний рух з приводу гендерної рівності, ухваливши відповідний закон щодо обов’язкових 40 % квоти жінок у всіх радах на всіх рівнях нашої країни. Як зазначила голова Харківської обласної ради, на Харківщині на виборах 2020 року були обрані 707 депутаток у різні ради регіону.

– Війна довела, що українські жінки можуть на рівні з чоловіками боротися та захищати свою державу. На сьогодні в лавах ЗСУ понад 60 тисяч жінок, які не тільки надають медичну допомогу, а й опанували інші професії – є снайперками, керують дронами та виконують інші воєнні завдання на рівні з чоловіками. Жінки в Україні очолюють посади державного рівня, як і чоловіки, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Також вона наголосила на тому, що жінки не повинні нікому нічого доводити.

– Ми можемо працювати на рівні з чоловіками, робити спільну справу для розвитку своєї держави. Безперечно, жінка повинна залишатися жінкою, але вона має право на високі посади в державі та місце в розбудові не тільки своєї країни, а й усього світу, – додала голова Харківської обласної ради.

Також у ході виступу Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що на сьогодні більшість територій Харківської області повністю деокуповані, але на прикордонних з країною-агресором територіях тривають бої. Кожного дня окупанти нищать мирні землі ракетними та артилерійськими обстрілами. Та, попри це, органи представницької влади в регіоні працюють і приймають рішення для життєзабезпечення населення регіону.

– На Харківщині вже почалося часткове відновлення регіону, навіть у час, коли продовжують точитися запеклі бойові дії. На сьогодні проводиться реставрація дуже важливих об’єктів інфраструктури, які пов’язані з забезпеченням електрикою, водопостачанням, газопостачанням та іншими комунікаціями, відбудова медичних закладів та житлового фонду. Кожен зруйнований об’єкт фіксується як кримінальний злочин та здійснюється підрахунок. Ми маємо план відновлення області, який можемо повністю реалізувати після закінчення війни. Тим часом у громадах організована допомога жінкам та дітям, які зазнали психологічного і фізичного насилля під час окупації регіону та бойових дій, – сказала очільниця облради.

Врешті Тетяна Єгорова-Луценко подякувала всім країнам-партнерам, що допомагають Україні та Харківській області зокрема, а також високо оцінила увагу, яку Комітет регіонів приділяє Україні в ці надскладні для країни часи.

Нагадаємо, в минулому місяці ми розповідали, що Іспанія може долучитися до відновлення Харківської області.

Також ми розповідали про те, які рішення прийняла Харківська обласна рада на останній сесії.

А бригади тероборони Харківщини отримали нагороди від обласної ради.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.