Кухонна плита — чистимо до блиску

Кухонна плита — чистимо до блиску

фото tricurioso.com

Кухонна плита — суцільна велика зона для чищення на кухні, і не тільки зовні, а й усередині. Відмити її можна декількома способами.

Для початку треба буде відключити плиту від газопостачання — щоб не пустити газ у приміщення під час прибирання, якщо випадково повернеться ручка подачі газу в конфорку. Якщо в плиті передбачена кнопка запалювання, що працює від електрики, то потрібно відключити плиту й від джерела енергії.
Наступний етап — зняття решітки. Її треба помістити в таз або ванну і повністю залити гарячим мильним розчином на 2–3 години. Розчин готується так: 0,25 бруска господарського мила потрібно розчинити в 5–7 л теплої води.
Поки решітка відмокає, видалити з поверхні плити сухою тканиною залишки їжі, крихти та інший бруд.

Чистимо поверхню

Сода. Приготувати пасту з харчової соди і води, нанести її на поверхню плити губкою, залишити на 5–10 хвилин. Потім зняти пасту вологою губкою, протерти вологою ганчіркою і витерти насухо. Якщо забруднення сильні, цю пасту краще залишити на 15–20 хвилин.
Сода й оцет. Одягнути захисні рукавички. На поверхні плити треба розприскати трохи оцту (звичайного 6 % або 9 %), розподілити по поверхні за допомогою губки. Потім посипати зверху содою — речовини вступлять у реакцію і поч­нуть шипіти. Як тільки реакція закінчиться, можна почекати ще кілька хвилин, після чого помити вологою тканиною.
Металеві щітки й губки використовувати не можна — вони подряпають поверхню, а на пошкоджених місцях наступні забруднення, осідаючи, пристануть набагато міцніше. Якщо звичайна губка не впоралася, можна використовувати зубну щітку, а важкодоступні місця допоможе вичистити ватяна паличка.

Чистимо конфорки
Конфорочні кришки, що закривають отвори, потрібно зняти. Налити в каструлю 2 склянки холодної води, розвести в ній 4 ст. л. оцту, довести до кипіння, зменшити вогонь і опустити в розчин конфорку на 20–30 хвилин. Потім вийняти, почистити м’якою губкою, промити проточною водою і витерти насухо. Також конфорочні кришки можна замочити разом з решіткою або приготувати розчин з використанням харчової соди.

Чистимо ручки

Ручки, що знімаються, можна почистити так. Змішати в однаковій пропорції теплу воду й нашатирний спирт, покласти туди ручки на 15–20 хвилин, як цей час мине, витягнути й жорсткою губкою або старою зубною щіткою видалити розм’яклі забруднення. Потім прополоскати чистою водою і встановити на місце. Замість нашатирного спирту можна використовувати звичайний рідкий засіб для миття посуду — тільки додати його у воду в меншій кількості.
Якщо ручки не знімаються, можна почистити їх содою: 2 ст. л. соди розбавити невеликою кількістю води до стану густої пасти. Потім губкою або зубною щіткою нанести отриманий засіб на ручки, добре потерти їх, після зняти все вологою ганчіркою і витерти насухо.

Миємо духовку

1. Приготувати мильний розчин із суміші господарського мила та води, намочити ним стінки духов­ки й залишити на 15–20 хвилин. Такий же мильний розчин налити на деко й поставити його в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин — гаряча пара розчинить жир і бруд. Потім промити чистою водою і витерти насухо.
2. Розвести у воді соду або лимонну кислоту у співвідношенні 1:2, нанести засіб на вологі внут­рішні стінки духовки, залишити на 15–20 хвилин (залежно від ступеня забруднення), потім промити чис­тою водою.
3. 0,25 склянки соди змішати з розчином перекису водню (3 %) до стану кашки, нанести суміш на стінки духовки на 30 хвилин, потім протерти і промити чистою водою.

 

Автор: Олеся Скачко