Починаємо вирощувати баклажани

Починаємо вирощувати баклажани

Фото: sadgorod.in.ua

Баклажан вважається доволі примхливою культурою. Багато городників не хочуть мати із «синенькими» справу, бо не вдається отримати стабільний урожай.

Але якщо приділити баклажанам більше уваги, розпочинаючи із самого садіння та вирощування розсади, то такі побоювання не справдяться. І оскільки зараз саме час розпочинати вирощування цієї культури (дивіться календар посадкових робіт, Коли що садити у 2020 році — місячний календар посадок), то й розповімо, як підготувати до цього насіння і ґрунт. 

 

Насіння

Насіння баклажанів має щільну оболонку, багату на ефірні олії, що блокує проростання. Тому рекомендується проводити передпосадкову підготовку насіння.

Перший етап — калібрування. Для цього в склянці води слід розчинити 1 ч. л. солі, всипати в рідину насіння і потримати його там хвилин 5. Після цього насіння, що спливло, викинути, а з тим, що осіло, працювати далі, воно годиться для висаджування.

Фото: semena.in.ua

Наступний етап — знезаражування в марганцівці або біофунгіциді. У першому слід взяти теплий розчин марганцівки (1 %), занурити в нього насіння в мішечку з рідкої тканини й витримувати хвилин 15–20, після чого промити і просушити. Якщо використовується біофунгіцид, діяти потрібно відповідно до інструкції.

Ще один обов’язковий етап — загартовування. Насіння слід покласти між двома клаптиками вологої тканини і потримайте його так 15–20 годин при кімнатній температурі. Потім помістити насіння в холодильник на 8 годин — і знову перенести в кімнату. Тривалість цього «марафону загартовування» —тиждень.

Далі залишається замочити насіння за 2–3 дні до посадки. Зазвичай для цього використовують талу або дощову воду. Насіння замочують у підхожій ємності так, щоб вода не покривала його повністю. Після замочування воно має просохнути, поки знову не стане розсипчастими.

Практики використовують ще й доволі цікавий і результативний спосіб підготовки насіння до висаджування за допомогою звичайних кухонних губок. Слід приготувати близько 200 мл теплого розчину стимулятора росту (за інструкцією) і занурити в нього кухонні губки так, щоб при стисканні з них капала вода. Швидко, поки губки ще теплі від розчину, розподілити по їх поверхні насіння баклажанів. Одну губку накрити іншою, щоб утворився «бутерброд» з начинкою з насіння. Губки скріпити канцелярською гумкою, помістити в целофановий пакет і покласти в тепле місце (на батарею). Приблизно через 12 годин пакет з губками перекласти в холодильник, ще через 12 годин — знову на батарею, і так 2–4 доби. Після цього насіння (часто воно до цього часу вже прокльовується) можна висівати у ґрунт.

Перевагами такого способу вважається, що повітряна подушка, утворювана губками (на відміну від тканини), запобігає різкому перепаду температур «з батареї в холодильник», тож насіння не перегріється і не переохолодиться. Целофановий пакет захищає від випаровування вологи, а саме насіння загартовується. З обробленого таким способом посівного матеріалу дружно з’являються паростки, а розсада виростає більш холодостійкою, міцною і врожайною.

 

Ґрунт

Ґрунтосуміш для розсади краще скласти самостійно, пропонуємо кілька її рецептів.

1. 8 частин перегною, 1 частина коров’яку, 1 частина калійної солі, 1 частина суперфосфату, 2 частини дернової землі.

2. 3 частини торфу і 1 частину тирси пролити будь-яким розчином для пророщування розсади.

3. 2 частина перегною, 1 частина дернової землі.

4. 2 частини торфу, 1 частина тирси.

Заготовлену суміш обов’язково слід знезаразити будь-яким зручним способом (прогрівання, прожарювання, прошпарювання, проморожування тощо). Після просушування знезараженого ґрунту його потрібно «оживити», змішавши з біопрепаратами, які сприяють швидкому розмноженню корисної або ефективної мікрофлори (ЕМ-препарати) і одночасно знищують мікробні та грибкові патогени.

Якщо ґрунту обробляли мокрим способом (розчинами), то субстрат потрібно знову просушити і заправити добривами: на 1 відро ґрунтосуміші — 30–40 г нітрофоски та склянка деревної золи. Можна внести суміш добрив: 15–20 г сечовини, 30–40 г гранульованого суперфосфату, 15–20 г сірчанокислого калію або склянка деревної золи. Суміш ретельно перемішати й наповнити нею підготовлену тару.

Далі – можна сіяти насіння, а потім доглядати розсаду, але це вже наступні етапи вирощування баклажанів.

 

На що слід звернути увагу

Баклажани вкрай погано переносять пікірування — на кілька днів, а то й тиждень, завмирають у зростанні. Тому розсаду краще вирощувати без пікірування.

Фото: botanichka.ru

Слід пам’ятати: якщо ґрунт надто вологий, насіння може задихнутися й не зійти. Рівень зволоженості можна визначити так: якщо грудочка ґрунту не розпадається після стискання в руці — вологи достатньо.

Автор: Дарина Козуб
subscription
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини:
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини: