У регіоні буде створено офіс декарбонізації та енергоефективності

17.02.2024 17:06 Новини
Фото Харківської обласної ради Фото Харківської обласної ради

На Харківщині планують реалізовувати нові проекти у сфері енергоефективності та альтернативних джерел енергії.

Необхідність створення регіонального офісу декарбонізації та енергоефективності обговорювалася на загальних зборах членів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Під декарбонізацією маються на увазі заходи, покликані скоротити викиди парникових газів, що утворюються внаслідок людської діяльності.

До роботи долучилися начальник ХОВА Олег Синєгубов, заступниця міського голови Тетяна Чечетова-Терашвілі, керівники громад, голови районних рад – члени асоціації, начальники районних військових адміністрацій.

Офіс буде надавати консультації, сприяти в отриманні експертних оцінок та впровадженні проєктів у сфері енергоефективності, альтернативних джерел енергії, а також механізмів адаптації та відновлення регіону після воєнних дій. 

Також на засіданні розглянули організаційні питання: звіти про роботу у 2023 році та про виконання кошторису надходжень та видатків Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області за 2023 рік; план роботи Асоціації на 2024 рік.

Ще одне важливе питання, на яке звернули увагу загальні збори, це участь у роботі над законопроектами. Президентка УАРОР, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко закликала усіх голів громад долучатися до процесу внесення пропозицій до законопроєктів, над якими зараз працюють у Комітетах ВР. Реформа децентралізації має бути завершена, адже це одна з головних умов європейських партнерів для вступу України в ЄС. 

- І Українська асоціація районних та обласних рад, і Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області внесли низку пропозицій, зокрема до законопроєктів щодо мобілізації у частині відповідальності за вручення повісток; до законопроєкту № 6401, який стосується прозорості роботи органів місцевого самоврядування. Триває робота і над іншими законопроєктами. Вдячна усім представникам місцевого самоврядування за те, що залишились на місцях і працюєте, в головне, Збройним Силам України, завдяки яким ми маємо можливість працювати, - зазначила Президентка УАРОР, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Нагадаємо, що понад 1600 жителів Куп'янщини евакуювали у безпечні місця.

Також нагадаємо, що На Харківщині за програмою «5-7-9» бізнесу видали кредитів на понад 4,6 мільярда гривень, а у Харкові з початку року відкрили бізнес понад тисячу підприємців.

Автор: Марія Іващенко