Нові автобуси, затримання коригувальника та важкі обстріли: підсумки тижня на Харківщині

12.02.2023 16:50 Область Online
Головні події Харківської області за тиждень 6–12 лютого.

Про підсумки тижня повідомляє медіа «Слобідський край».

В Ізюмі розпочали перепоховання ексгумованих тіл місцевих жителів, які загинули внаслідок російської агресії. Вони здійснюються на міських кладовищах. Витрати на поховання взяла на себе міська влада. Скільки триватиме цей процес – наразі не відомо.

Харківська область отримала 11 автобусів  від уряду Естонії. Їх передадуть для освітних потреб у громади, які найбільше постраждали від наслідків російської агресії.  Наразі навчальний процес у регіоні відбувається онлайн, тому автобуси будуть у пригоді у майбутньому, а поки вони використовуватимуться для організаційних заходів. Також навчальні заклади Харківщини поступово готуються  до переходу в офлайн-формат.

Співробітники контррозвідки СБУ затримали російського агента, який причетний до ракетних обстрілів Харкова 5 лютого 2023 року. Одна з ракет тоді поцілила в житлову забудову, друга прямим влучанням зруйнувала 3 поверхи в одному з університетів міста. Коригувальником виявився 60-річний житель Харкова, який співпрацював з російською військовою розвідкою. Чоловік приховано фіксував місця дислокації військовослужбовців ЗСУ, блокпостів та об’єктів критичної інфраструктури на території регіону, а потім передавав їх представникам ворога. Вказані локації загарбники використовували як потенційні цілі для ракетних атак. Після «прильотів» вони ставили харків’янину завдання зафіксувати і передати їм результати влучань.

У Харківській області створюють формування ЗСУ для посилення оборони регіону. Йде  формування підрозділу, який виконуватиме бойові завдання саме з охорони регіону. Туди потрібні громадяни віком від 20 до 60 років із бойовим досвідом та військово-обліковою спеціальністю. Це можуть бути як офіцери запасу, так і рядовий-сержантський склад. Залучаються також громадяни без досвіду служби, але з тиловими спеціальностями – медики, водії, будівельники, інженери, юристи. 

У п'ятницю, 10 лютого, у Харкові та Харківському районі пролунала серія вибухів. Під ударом ворожих ракет опинилася критична інфраструктура. 8 людей отримали поранення після повторного удару по одному з об'єктів енергетичної інфраструктури в Харківському районі. В той момент вони ліквідовували наслідки попереднього удару. Всі вони госпіталізовані, 2 з них перебувають у важкому стані. В Харкові застосовані аварійні та стабілізаційні відключення світла. Близько 150 тисяч харків'ян залишилися без електроенергії. Станом на ранок 11 лютого комунальники в Харкові  повністю відновили подачу тепла.

У Циркунівській громаді утеплюють модульні будиночки. Усього громада отримала 12 таких  будиночків, які будуть розташовані як єдине модульне містечко в селі Циркуни для жителів, які залишились без житла.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Інна Можейко