Світло на вулицях, дерусифікація та блекаут: підсумки тижня на Харківщині

12.03.2023 16:50 Область Online
Головні події Харківської області за тиждень 6–12 березня 2023 року.

У Золочівській громаді Харківської області збираються позбутися всіх топонімів, які можуть бути пов’язані з російською федерацією. Пропозиції щодо перейменувань вулиць по Золочівській селищній територіальній громаді приймаються до 20 березня.

На Куп'янщині через нестабільну безпекову ситуацію місцева влада почала евакуацію дітей та маломобільних громадян на більш безпечні території. Наразі місто Житомир  готове прийняти 250 дітей з батьками, за потреби кількість може збільшуватись. Там є всі можливості для психологічної реабілітації й для навчання з нормальним Інтернетом.

У Харкові увечері 7 березня на півтори години  у тестовому режимі включили вуличне освітлення  на центральних магістралях міста. Наступного дня, 8 березня, також у тестовому режимі вуличне освітлення увімкнули в Краснограді.

На Харківщині відкрито приймання заявок від фермерів на отримання насіння від ФАО.  Кожен бенефіціар отримає 2 000 кілограмів насіння ярих культур, що дозволить засіяти 10 гектарів землі. Залежно від регіону, фермери можуть вибрати одну з трьох ярих культур: пшеницю, ячмінь або горох. Загалом підтримку отримають 3 000 малих фермерських господарств.

9 березня російські війська завдали 11 ракетних ударів по Харкову, внаслідок чого постраждали ТЕЦ і трансформаторні підстанції. Усе місто було знеструмлене, електротранспорт та метро не працювали. Метрополітен перетворився на місце укриття та поновив діяльність за три доби.  Лікарні, магазини, аптеки АЗС та інші важливі інфраструктурні об’єкти працювали на генераторах. Також для містян у штатному режимі працювали пункти видачі гарячого харчування. За добу електропостачання було відновлено майже всюди по області, але в Укренерго повідомили про можливі аварійні відключення на Харківщині.

На Первомайщині почали штрафувати водіїв за неправильне паркування. У місті Первомайському відбулись перші рейди представників міської ради спільно з Національною поліцією. Наслідками першого  патрулювання стало отримання двома правопорушниками штрафу в розмірі 340 гривень на кожного.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Інна Можейко