«Армія відновлення», нагороди героям та мінні вибухи: підсумки тижня на Харківщині

26.03.2023 16:50 Область Online
Колаж: "Слобідський край" Колаж: "Слобідський край"

Головні події Харківської області за тиждень 20-26 березня 2023 року.

 23 оборонці Харківщини посмертно відзначені державними нагородами. До відзнак були представлені захисники, які загинули під час оборони та деокупації Харківщини, боїв на Донецькому, Луганському та Запорізькому напрямках.

Завдяки міжнародним партнерам і волонтерським зусиллям 21 березня надійшла восьма партія медичного обладнання для Харківщини з Німеччини, в тому числі кардіологічне обладнання, устаткування для ультразвукової діагностики, функціональні ліжка. Невдовзі обладнання буде спрямоване до медичних установ Харківщини. До слова, наразі вже понад 15 лікарень регіону зміцнили свою матеріальну базу завдяки підтримці з Нюрнберга. Насамперед ідеться про ті районні та обласні заклади, що мали особливо гостру потребу в цьому. 

«Армія відновлення» на Харківщині станом на 15 березня  налічує 659 осіб – це один з найкращих показників в Україні. Як правило, середній вік учасників – це близько 45 років. Як повідомляє Сергій Глухов, більша частина «Армії відновлення» це жінки – 58 %. На сьогодні кількість жителів сільських та міських населених пунктів, які беруть участь у цьому проєкті, приблизно однакова. Професійно-технічну освіту мають 42 % учасників, середню – 36 %, вищу – 22 %. Нинішня кількість учасників «Армії відновлення» на Харківщині може помножитися майже вдвічі. Оскільки на фінансування цього проєкту в Харківській області на початок року в бюджеті Фонду передбачено 10 мільйонів 900 тисяч гривень, що забезпечує оплату праці 1 тисячі 300 безробітних осіб – учасників суспільно корисних робіт.

21 березня енергетики закінчили роботи з відновлення пошкодженого внаслідок бойових дій обладнання в Дворічанській громаді.  Роботи проводили Великобурлуцький РЕМ разом із саперами ЗСУ. Електроенергію повернули в села Рідкодуб, Водяне, Путникове, Плескачівка, Васильцівка, Митрофанівка та Михайлівка. З вересня минулого року люди лишалися без електропостачання. Наразі до мережі підʼєднали 297 точок обліку.

Почастішали випадки знахідок вибухонебезчечних предметів, у тому числі з трагічними наслідками. 23 березня у  полі біля села Григорівка Куп’янського району в лісосмузі 47-річний чоловік підірвався на міні. Він загинув на місці. Цього ж дня  у центрі Балаклії сапери знайшли 40 протипіхотних мін «Пелюстка».  Боєприпаси знайшли біля супермаркету «Посад».

Напередодні, 22 березня, у селі Іванівка Ізюмського району загинув 50-річний чоловік, який у полі підірвався на касетному снаряді.  24 березня у піщаному кар'єрі в селі Сороківка на невідомому вибуховому пристрої підірвався вантажний автомобіль МАЗ місцевого підприємства. 56-річний водій авто отримав вибухову травму та був госпіталізований. 64-річний директор підприємства від отриманих унаслідок вибуху травм, на жаль, загинув. А  зранку 24 березня в селі Вільхівка водій, який їхав на вантажному автомобілі, підірвався на протитанковій міні

25 березня в селі Шестакове Чугуївського району двоє чоловіків на автомобілі поїхали на риболовлю. Один з  них вийшов з автівки пошукати місце для паркування. В цей час автомобіль наїхав на протитанкову міну. 70-річний водій загинув на місці.

У разі виявлення підозрілого предмета в жодному разі не чіпайте його та повідомте про знахідку рятувальників або поліцейських за телефонами 101, 102 або 112.

Школам Борівської громади Харківської області передали  66 планшетів для навчання. Ці гаджети призначені для дистанційного навчання школярів громади, які не мають можливості навчатися онлайн через відсутність власних технічних засобів. Після завершення навчального року користувачі повинні будуть повернути видані гаджети у школу, як підручники. На наступний навчальний рік вони так само видаватимуться дітям, які того потребуватимуть. 

 

 

 

Автор: Інна Можейко