Генератори від благодійників та майбутнє Харкова: підсумки тижня на Харківщині

05.02.2023 14:50 Область Online
Головні події Харківської області за тиждень 30 січня – 5 лютого.

Про підсумки тижня повідомляє медіа «Слобідський край».

35 генераторів та перша партія зарядних станцій за проєктом «Посилення енергетичної сталості громад в умовах військового конфлікту», який реалізовується в рамках програми Український Фонд Швидкого Реагування IREX за підтримки Державного департаменту США, прибули у Харків 12 січня. Зараз вони доставлені у вісім громад Харківського району для підтримки постраждалого населення.

В Ізюмському районі Харківської області енергетики повністю відновили електропостачання у селах Глинське та Забавне, які залишались без світла з початку війни.

У селищі Золочів Харківської області  до суспільно корисних робіт залучили 7 безробітних. Вони працюють на на розборі завалів житлових будинків. Заробітна плата та нарахування на заробітну плату безробітним фінансується з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Також люди, які долучились до таких робіт, мають право на  оплату проїзду в межах регіону до місця виконання робіт та у зворотному напрямку (у разі потреби); охорону праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування. На весь час виконання суспільно корисних робіт у період воєнного стану за особою зберігається статус безробітного.

У селищі Старий Салтів Чугуївського району Харківської області через чотири місяці напруженої роботи робітники «Харківобленерго» повністю відновили електропостачання. Там через бойові дії в селищі Старий Салтів було пошкоджено понад 80 % мережі. Енергетикам довелося встановити 40 нових опор, відремонтувати 10 кілометрів високовольтних ліній електропередачі та 24 км ліній 0,4 кВ. Також були відновлені три трансформаторні підстанції, дві з яких довелося міняти повністю.

У Харківській області стартував набір до «Гвардії Наступу». Кожен охочий самостійно обиратиме бригаду, до якої хоче долучитися. Всім добровольцям пропонують гідні умови служби, можливість отримати професію та винагороду. Охочих проконсультують представники відомств у Центрах надання адмінпослуг. Після цього доброволець може обрати ту чи іншу бригаду для подальшого несення служби. Наразі людей приймають в установах міста Лозова, Красноград, Богодухів, Мерефа та Зміїв. До бригад можуть долучитися добровольці віком від 18 до 60 років.

На цьому тижні стало відомо також про те, яким може стати Харків після війни.  В місті планують створити пішохідну зону й нову транспортну систему. Також будуть розроблятися веломаршрути та паркінги. Згідно з  планами, при реконструкції міста історичний Харків не постраждає, а будівлю Харківської обласної ради збираються реконструювати. Зараз розпочався перший етап внесення змін до Генерального плану міста – проведення містобудівного моніторингу.

В Ізюмі сім підлітків підірвались на протипіхотній міні «пелюстка». Група підлітків знайшла фрагмент протипіхотної міни «пелюстка». Міна здетонувала, коли один з підлітків підняв її із землі і кинув поруч з іншими. Внаслідок вибуху всі діти (3 хлопці та 4 дівчат) отримали осколкові поранення. Їхній стан задовільний. Проте 5 з них усе ж було госпіталізовано в Ізюмську лікарню. Наразі їх життю загрози немає.

Ранковий обстріл Харкова 5 лютого: ракети влучили в центр міста. Одна з ракет потрапила в житлову забудову центру Харкова, інша – в будівлю ВНЗ. Постраждало п'ятеро людей. На щастя, загиблих немає.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

 

 

 

 

Автор: Інна Можейко