Ювілей Сковороди: відзначаємо в планетарному масштабі

08.12.2022 13:50 Суспільство
Фото із сторінки FB Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди Фото із сторінки FB Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди
3 грудня виповнилося 300 років з дня народження видатного українського філософа, письменника, музиканта Григорія Сковороди. Друга половина його життя – найбільш плідна в плані творчості – пов'язана з Харківщиною, тому не дивно, що, попри війну, наша прифронтова область опинилась у вирі ювілейних подій.

Сковорода: потяг, радіо та навіть інстаграм

Генеральна конференція ЮНЕСКО ще в листопаді минулого року затвердила перелік пам’ятних дат на 2022 рік, в якому 300-річчя з дня народження українського мислителя Григорія Сковороди було зазначено як таке, що має значення для всього світу.

Пам'ятник Сковороді у Любляні (Словенія) роботи харківського скульптора С. Гурбанова

Пам'ятник Сковороді у Любляні (Словенія) роботи харківського скульптора С. Гурбанова. Фото із сторінки FB Г. С. Сковорода. 290-300 років від дня народження

Після початку повномасштабного вторгнення, в травні 2022 року, світлина білої скульптури філософа на тлі його меморіального музею, знищеного ракетним ударом росіян, стала символом війни, яку веде росія проти незалежності України, проти української культури та українського духу. 

Після пожежі в музеї Сковороди в Сковородинівці Богодухівського району

Напередодні ювілею (300-річчя Сковороди відзначалося 3 грудня) в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі було відкрито тематичну виставку, присвячену ювілею видатного українця. 

В Україні, попри війну, ювілейні заходи не тільки не скасували: у жовтні Кабмін підтвердив, що ювілей святкуватимуть попри війну. Саме постать видатного українського мислителя стала об’єднуючим фактором для людей з різних кінців країни. 

У вересні Укрпошта презентувала блок марок, присвячений 300-річчю Сковороди. На одній поштовій марці відтворено його малюнок – фонтан «Нерівна всім рівність», на другій марці блоку – портрет Сковороди, а на полях блоку факсиміле філософа та зображення янголів.7,5 мільйона гривень від продажу планують спрямувати на відновлення музею в Сковородинівці. 

ювілей Сковороди - марка "Укрпошти"

Фото: life.pravda.com.ua

У листопаді в Україні було введено в обіг монету номіналом у 20 гривень «Сад божественних пісень» – з фонтаном, а також символами того, як світ намагався вхопити філософа. 

ювілейна монета Г.С. Сковорода, презентована НБУ

Фото: unian.ua

У день народження філософа, 3 грудня, в Києві в Українському будинку відкрився національний художній проєкт «Світ Сковороди». До речі, саме туди «помандрувала» скульптура філософа із Сковородинівського музею після того, як її трохи «підлікували» реставратори. 

Скульпута Сковороди із музею в Сковородинівці на виставці в Українському домі

Фото: gwaramedia.com

Читайте також:  На Харківщині реставратори «лікують» скульптуру Сковороди

У Верховній Раді України до ювілею філософа презентовано виставку «Великі земляки: Григорій Сковорода». Підготували її харків’яни – колектив ГО клубного типу «Гостинна на Дворянській» та консалтингова корпорація і культурно-діловий центр «Рубаненко і партнери». Почесне місце там посіла карта мандрів філософа, розроблена авторами виставки. 

Напередодні 300-річчя Григорія Сковороди «Радіо Культура» створило радіофільм у двох частинах, присвячений українському філософу та письменнику. Сценарій до нього написав Мирослав Лаюк, а оповідачкою у фільмі стала Ада Роговцева. Голос Григорія Сковороди дістався Сергію Жадану.

Існує в Україні і «Радіо Сковорода», а в самого Григорія Савича є навіть сторінка в Інстаграмі, де можна поспілкуватися з видатним мислителем. Послухати твори великого філософа у виконанні українського актора Віталія Анжова можна на Telegram-каналі ювіляра. 

А ще Сковорода відтепер – це експрес. До ювілею філософа «Укрзалізниця» увічнила маршрут його мандрів з Полтавщини та Харківщини до Карпат і повернення додому. Відтепер поїзд № 17/18 Харків – Ужгород називається «Сковорода-Експрес», а прибуває та вирушає він під спеціально створену музичну присвяту українського піаніста-віртуоза Євгена Хмари.

"Сковородо-експресс" - потяг на честь ювілея Сковороди Харків-Ужгород

Колаж shotam.info

Виставки і вистави, концерти та наукові конференції, конкурси та презентації книг та навіть комікси за байками ювіляра і джазові вечірки – складно охопити той культурний пласт, якого торкнулося ім’я однієї-єдиної людини, яка народилась 300 років тому.

 Харківщина у вирі ювілейних подій

Харківщина, попри те, що наша область є прифронтовою, опинилася у вирі сковородинівських ювілейних подій. Адже саме у нашому регіоні Сковорода провів 35 останніх, найбільш плідних з точки зору творчості, років. Зрозуміло, у бібліотеках та закладах культури області пройшли виставки та акції, приурочені до ювілейної дати. 

У листопаді на базі ХНУМ імені І. П. Котляревського стартував Відкритий конкурс до 300- річчя Сковороди. Умови конкурсу не мали вікових обмежень та запрошували до участі не тільки харків’ян або українців – тих, хто бажає проявити себе у чотирьох номінаціях: «Музичний твір»; «Музичний твір для бандури»; «Сценічний твір»; «Відеопрезентація». Головна умова – залучення творчого, філософського та життєвого доробку ювіляра. До конкурсу долучились і дорослі, і юні митці, зокрема і з Харківської області. Наприклад, диплом у номінації «Відеопрезентація» отримала учениця ЗОШ № 4 з Люботина Анастасія Шкурпій.

Наприкінці жовтня у Первомайському  діти та дорослі на честь ювіляра висадили «Алею Сковороди». 

У первомайському Харківської області закладають "Алею Сковороди"ь

Читайте також: У Первомайському посадили алею на честь ювілею видатного філософа Сковороди

Школярі-краєзнавці з Буд узяли участь у Міжнародній краєзнавчій конференції молодих учених «Краєзнавчі студії у вимірах сучасності, ретроспективі і перспективі», присвяченої 300-річчю з дня народження Сковороди,  яка проводилась у ХНУ ім. В. Н. Каразіна. 

До 300-річчя Григорія Сковороди учні Харківської дитячої художньої школи № 1 ім. І. Ю. Рєпіна підготували виставку малюнків. Виставкові проекти пройшли і в інших закладах Харківщини.

Виставковий проект Харківського обласного центру культури і мистецтва, присвячений ювілею Сковороди.

Фото із сторінки FB Г. С. Сковорода. 290-300 років від дня народження

У ХНПУ ім. Сковороди відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Філософія Григорія Сковороди і ми – українці». 

Наймасовішим, напевно, виявився захід Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості – тут до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди проходить обласна акція «Мудрість і сила в байках Григорія Сковороди». З 21 листопада по 04 грудня 2022 року учні та вихованці закладів освіти Харківської області завантажували свої малюнки-ілюстрації, відеотеатралізації та авторське прочитання улюблених байок Григорія Сковороди на сторінку в Фейсбук. 

Гідно та оригінально зустріли ювілей письменника, філософа та музиканта у Літературному музеї. Там організували  лекцію «Сім байок про музичну історію Харкова від Сковороди до Жадана» і концерт «Сковорода-Джаз», в якому звучали зразки старовинного пісенного фольклору Харківщини, а саме календарно-обрядові, козацькі, чумацькі пісні. Відомий джазмен Сергій Давидов представив погляд сьогодення на музичне бароко, на слобожанський спів, на творчість Сковороди.

Джазмен Сергій Давидов на концерті у Харкові, присвяченому ювілею Сковороди

Фото зі сторінки FB Харківський ЛітМузей

Ну і нарешті – відбулася презентація незвичайної книги «Дорогами Сковороди», автори якої – Андрій Парамонов і В’ячеслав Горбоносов – ще до війни пройшли-проїхали усі відомі місця Харківщини, які так чи інакше пов’язані з життям та мандрами нашого видатного співвітчизника. Вони об'єднали це з кропіткими архівними дослідженнями, і в результаті з’явилось вельми цікаве дослідження, яке має багато нових даних про життя Сковороди на Харківщині та розвінчує багато сталих міфів:  наприклад, про перебування Сковороди у Валках.

Книга "Дорогами Сковороди"

Фото із сторінки FB Л. Рубаненко

У виданні вперше опубліковані старовинні карти, фото, архівні джерела. Це історія подорожей Сковороди в 1759–1794 рр. до маєтків, які зараз знаходяться в сучасних Гусинцях, Вільшані, Бабаях, Довжику, Одраді, Олексіївській фортеці, Сковородинівці, Щасті, Харкові.

Відродити музей усім миром

До Сковородинівки – землі, де закінчилося земне життя мислителя, – в день ювілею приїхали гості, щоб віддати шану видатному українцю, знаному в світі. Тут просто неба було розгорнуто виставку «Дух свободи...». Були презентовані: aкція «300 Presents for Skovoroda» та аудіогіди з QR-кодами по території комплексу. 

Музей в Сковородинівці Харківської областіпід час ювілею філософа

Фото із сторінки FB Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди

Як відомо, Національний музей Григорія Сковороди у Богодухівському районі був знищений прямим влучанням російської ракети в ніч проти 7 травня. На щастя, найцінніші експонати не постраждали. Але відновлення приміщення, на яке, за підрахунками Міністерства культури та інформаційної політики, потрібно 112 мільйонів гривень, стало справою честі багатьох людей.

Читайте також: Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко: шукаємо «донорів» для відновлення Сковородинівки

Пістя пожежі. Меморіальний музей Сковороди в Сковородинівці на Харківщині

Фото із сторінки FB Г. С. Сковорода. 290-300 років від дня народження

Так, гурт Kalush Orchestra передав понад 300 тисяч гривень на відновлення музею Сковороди. Музиканти зібрали гроші, продавши свій контрабас під час туру в США та Канаді.

Співак Святослав Вакарчук передав проєкту «Збережіть українську культуру» 350 тисяч гривень. Кошти спрямують на відновлення Національного літературно-меморіального музею Сковороди, який зруйнувала рф.

Сковородинівські мудрощі 

- Мені моя сопілка і вівця дорожчі царського вінця.
- Коли не можу нічим любій Вітчизні прислужитися, в кожному разі з усієї сили намагатимуся нікому ні в чому не шкодити.
- Роби те, до чого народжений, будь справедливий і миролюбний громадянин, і досить із тебе.
- Не досить сяяти світлові денного сонця, якщо світло голови затьмарено.
- Що вподобав, на те й перетворився.
- Любов виникає з любові, коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю.
- Щоб пізнати Бога, треба пізнати самого себе.
- Не той дурний, хто не знає… але той, хто знати не хоче!
- Ні про що не турбуватися – значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота – рух душі, а життя – це рух.