Підриви у полях сільгосптехніки та дерусифікація: підсумки тижня на Харківщині

07.05.2023 16:51 Новини

Головні події Харківської області за тиждень 1–7 травня 2023 року.

Як повідомляв «Слобідський край», у Харківській області залишається високою мінна небезпека. Протягом тижня у полях на протитанкових мінах чи інших вибухонебезпечних предметах підірвались декілька тракторів, дві людини загинули, ще двоє отримали поранення

2 травня у Балаклійській громаді внаслідок підриву трактора у полі між селами Вербівка та Вовчий Яр двоє чоловіків загинули на місці. 3 травня у полі біля села Погонівка Барвінківської громади тракториста було поранено.  6 травня на полі, неподалік села Затишшя Вільхівської громади Харківської області, трактор натрапив на протитанкову міну.  43-річний тракторист отримав травми ніг

Зазначимо, що на деокупованій території Харківської області люди доволі часто знаходять міни не тільки у полях та лісах, а й на власних подвір’ях, городах та навіть у центрі населених пунктів.   

У Балаклійській громаді, враховуючи пропозиції ДСНС України та з метою захисту населення, заборонили проведення сільськогосподарських робіт на деяких територіях громади.

Надзвичайники і поліція вкотре закликають жителів Харківської області, особливо деокупованих територій чи таких, поруч з якими точились бойові дії, бути уважними та обережними.

  • Не чіпайте будь-які підозрілі та незнайомі предмети.
  • Не відвідуйте ліси, лісосмуги, поля, пойми річок та інші відкриті простори, особливо ті, де точилися бої або які перебували під ворожою окупацією.
  • У разі виявлення підозрілого предмета повідомте про знахідку в ДСНС або Нацполіцію за телефонами 101, 102 або 112.

До речі, Президент підписав закон, який звільняє аграріїв та власників земельних ділянок від сплати податків на заміновані, забруднені, окуповані землі та землі, на яких ведуться бойові дії. 

Енергетики області працюють над відновленням електропостачання у населених пунктах, які довгий час залишались знеструмленими. У селах Гракове, Степове та Мосьпанове Чугуївського району завершують відновлення електромереж. А в село Норцівка на Ізюмщині повернули світло, якого там не було з березня 2022 року.

Електропостачання відновлено у селі Колодязне Дворічанської селищної громади та селі Анискине Вільхуватської сільської громади Куп'янського району. Енергетики Дергачівського РЕМ АТ «Харківобленерго» завершили основні роботи з відновлення електроенергії у селищі Слатине Дергачівської громади. Також енергетики повністю заживили Циркуни.

У Харкові вперше за час війни в реконструйований до повномасштабного вторгнення зоопарк почали пускати відвідувачів. А на Північній Салтівці за перший квартал 2023 року відкрилися два супермаркети мережі «АТБ» та декілька аптек мереж «911», «АНЦ», «Копійка», «МедСервіс». 

У громадах Харківської області триває дерусифікація топонімів. У Слобожанській громаді планують перейменувати 36 вулиць, назви яких пов'язані з росією або радянським союзом.  Коломацька громада змінює герб, оголошено конкурс на кращий ескіз.  У Старому Салтові  планують перейменувати вулиці 1 Травня, Чернишевського, Некрасова, Пушкіна, Суворова. 

Нагадаємо також, що 5 травня Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії коронавірусу COVID-19.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко