Свято незламності та свідоцтва відновлення: підсумки тижня на Харківщині

21.05.2023 17:35 Новини

Головні події Харківської області за тиждень 15-21 травня 2023 року.

Як повідомляв «Слобідський край», у Харківській області залишається високою мінна небезпека. Тільки за одну добу 20 травня  сталося два випадки підривів на вибухонебезпечних предметах. У селі Руські Тишки Харківського району  на «Пелюстці» підірвався 43-річний чоловік, який наступив на міну на власному подвір'ї. В селі Нова Гусарівка на Балаклійщині на вибуховому предметі під час обробки землі на власному городі місцевий мешканець наїхав мотоблоком на невстановлений пристрій, який здетонував.  39-річного чоловіка направили до лікарні. Також на цьому тижні між селами Гракове і Мосьпанове знайшли рекордну кількість протитанкових мін – 250 одиниць. Вони були закладени під лінією електропередачі. 

Жителі області використовують кожну можливість, щоб так чи інакше допомогти ЗСУ. Так під час футболу у Сахновщині зібрали понад 25 тисяч гривень.  А у Боровій на День вишиванки зробили народні обереги для українських військових.

У Харківській області «Укрпошта» відновила роботу майже в усіх звільнених населених пунктах. 75 стаціонарних та 18 пересувних відділень поштової служби «Укрпошта» працюють у 532 декупованих населених пунктах, що становить приблизно 94 % від усіх територій, що були звільнені у ході контрнаступу ЗСУ. Так у селі Петрівське Балаклійської громади 3 травня розпочало роботу стаціонарне відділення «Укрпошти», яке було зачинене з початку війни.

У Первомайському на базі  центральної районної лікарні відкрили Центр громадського здоров’я та реабілітації. Це освітній майданчик оснащений комп’ютерною технікою, мультимедійним обладнанням, меблями та навчальними моделями. 

18 травня Харківська область відзначила свято, покликане зберегти традиції та генетичний код українського народу – День вишиванки, яке продемонструвало незламність духу жителів Харківщини. У вишиванки одяглися аграрії і посадовці, вчителі і будівельники, лікарі, військові, школярі і студенти – у всіх громадах Харківської області. Так, силами комунальних працівників на центральній площі міста Куп'янськ до Дня вишиванки було відновлено слобожанський орнамент. А у Новій Водолазі пройшов благодійний ярмарок на підтримку Збройних Сил України «Вишиванка перемоги».

20 травня у Харкові  встановили новий рекорд – виготовили найбільшу в Україні паляницю з полуницею. Діаметр найбільшої паляниці 4 м 60 см.

 

 

Автор: Інна Можейко